понеделник , 25 септември 2017
amnesti-yellow-logo

АИ: Правата на бегалците поважни од загриженоста за заштита на границите

amnesti-yellow-logo
Амнести интернешнал ги повика лидерите во Европската унија правата на бегалците да ги стават пред загриженоста за заштитата на границите на своите држави.

Повикот на АИ уследи ден пред германската канцеларка Ангела Меркел да разговара со турски официјални лица за планот на ЕУ со кој Турција ќе добие одредени олеснувања во замена за запирање на приливот на бегалци во држави од Унијата.

Тие олеснувања ќе се однесуваат на пакет помош, полесен пристап на граѓани да добијат визи за ЕУ и забрзување на преговорите за членство во ЕУ.

АИ сметаат дека ЕУ треба да размислува за начините да понуди безбедни и легални рути за бегалците да стигнат до Европа.

– Договорот кој се заснова на задржување на бегалците во Турција суштински игнорира предизвици со кои тие таму се соочуваат како и очигледната потреба ЕУ да понуди заштита, се вели во соопштение од АИ.

Слични написи

hakerski napadi

Хакерски упад во безбедносниот софтвер CCleaner зарази 2 милиони компјутери

Повеќе од 2 милиони луѓе кои го спуштиле безбедносниот софтвер CCleaner ги заразиле своите компјутери …