недела , 22 октомври 2017
Pivofest

АНАЛИЗА: ПИВОФЕСТ И (НЕ)ТРАНСПАРЕНТНОСТА ПОЗАДИ ПИВОТО И СКАРАТА

Pivofest
Годинава се одржа тринаесеттиот по ред фестивал на пивото, кој организаторот EЛС Прилеп го промовираше како најпрепознатлив бренд на Прилеп од светски карактер. Според организаторите (повторно) беа срушени сите рекорди на посетеност, испено пиво и изедена скара, но прилепчани останаа и гладни и жедни за транспарентноста на бројките кои се кријат позади целата медиумска кампања на прилепскиот фестивал на пивото.

Малкумина знаат дека Локалната самоуправа не е единствениот организатор на Фестивалот на пивото, а речиси никој не знае кои се точните бројки на приходи и расходи кои градот ги добива од оваа манифестација, ниту пак како се располага со тие средтства.

Според податоците до кои дојдовме по пат на барање одговори од институциите по законот за пристап до информации од јавен карактер, позади маркетиншкиот параван на манифестацијата, се крие повеќе отколку бројките за испиени литри пиво и изедени килограми месо.

Основна цел за организирање и одржување на Фестивалот на пивото во Прилеп е промовирање на Градот Прилеп заради афирмирање на заедницата, кое нешто од друга страна е јавен интерес чие исполнување согласно Законот за локалната самоуправа е должност на општините во РМ. Во таа смисла потребно е да дефинираме важни термини: Работи од јавен интерес од локално значење, се работи од интерес на целата локална заедница или одделни нејзини делови кои се утврдени со закон.

Делегирање на извршувањето е пренесување на вршењето на определени работи од надлежност на еден орган на друг орган, при што работата се врши од името, по упатствата и одговорноста на органот кој го пренел извршувањето. Договор за извршување на работи од јавен интерес од локално значење е договор со кој општината овластува определено правно или физичко лице во име и во интерес на општината, да врши работи од јавен интерес од локално значење.

Кој е организатор

Манифестацијата Фестивал на пивото Прилеп, се организира од страна на ЕЛС Општина Прилеп и Здружението Центар за граѓанска иницијатива врз основа на обострано потпишан Меморандум за партнерско учество во организирање на манифестацијата, што може да се види од Меморандумот за партнерско учество во организирање на манифестацијата е дека и двете страни (организатори) имаат заеднички тим за организација на манифестацијата со свои претставници.

Прочитајте ја целосно анализата на 10без10.

Слични написи

2-ALIMS-13ti-simpozium-2017-1024x986

Бекировски учествуваше на симпозиум во организација на Агенцијата за лекови и медицински средства на Србија

Стручниот тим на Агенцијата за лекови и медицински средства (МАЛМЕД), учествуваше на 13-тиот симпозиум во организација …