сабота , 21 октомври 2017
advok

Апелација одлучува по жалбата на Ѓоко Поповски, помошник-министер во МВР

Апелациониот суд одлучува по жалбата на Ѓоко Поповски, помошник-министер во МВР задолжен за набавки, кој е осомничен во случајот „Триста“, за набавка на 300 полициски возила.  Во судот денеска дојдоа Поповски и неговите адвокати, Боро Тасевски и Димитар Данков, додека од Специјалното обвинителство застапници на обвинението се Стевчо Донев и Гаврил Бубевски. Судија известител за предметот е Лилјана Ивановска Шопова, а во советот членуваат и Јани Нича и Африм Фидани.

Случајот „Триста“ беше презентиран од СЈО на прес-конференција на 23 март. Специјалната обвинителка Фатиме Фетаи кажа дека се работи за кривично дело – злоупотреба на службената положба и овластување, а постои основано сомнение дека е извршено од страна на помошник-министер во Министерството за внатрешни работи, во врска со јавна набавка што се однесува за 300 возила.

„Од доказите произлегува основано сомнение дека осомничениот во временскиот период од 23 јуни 2008 година до 3 мај 2012 година во Скопје, како службено лице помошник-министер во МВР, овластен со решение од министерот за внатрешни работи да ги спроведува постапките за јавни набавки во министерството, со искористување на својата службена положба и овластувања, при вршење јавни набавки, го оштетил буџетот за износ 27.894.555 денари или 453.570 евра“, кажа тогаш Фетаи.

Слични написи

ilija jovanoski glasanje

Јованоски: Повикувам на фер,мирни и демократски избори

Кандидатот за градоначалник Илија Јованоски повика на фер, мирни и демократски избори.