среда , 23 август 2017

Економија

Тркалезна маса за состојбите во месната индустрија

meso_ss

„Состојби, предизвици и перспективи на индустријата за производство на месо и месни производи – Предлози“ е тема на тркалезната маса што денеска во организација на Капитал магазинот ќе се одржи во Скопје. Целта на тркалезната маса е да се анализираат актуелните состојби и предизвиците во месната индустрија во Македонија, од …

Прочитај Повеќе »

Министерство за земјоделство: Сите производители на лубеници кои ги исполнуваат условите ќе ја добијат дополнителната субвенција

lubenici

Владата на Република Македонија, на почетокот на месецот, донесе одлука за дополнителна субвенција од два денари за килограм лубеници продадени кај регистрирани откупувачи, со цел да се ублажи ценовниот шок од ниската откупна цена на лубениците. „Изминатиов период, веднаш штом започнаа проблемите со откупот на лубениците, министерот за земјоделство, шумарство …

Прочитај Повеќе »

Министерството за финансии ја презема иницијативата за PayPal

pay

Министерството за финансии официјално ќе се обрати до PayPal и ќе ја отпочне постапката за воведување на услугата „прием на пари” (receive) во Македонија преку платежниот сервис PayPal, соопштија од иницијативата која се покрена на почетокот од месецот. Со ова ќе се овозможи македонските граѓани и фирми да продаваат свои производи …

Прочитај Повеќе »

НБРМ: Каматната стапка на благајничките записи останува 3,2 отсто

nbrmMM

На 11 јули 2017 година се одржа редовна седница на Комитетот за оперативна монетарна политика на НБРМ, на којашто беа разгледани состојбите во домашната економија, движењата на меѓународните и домашните финансиски пазари и показателите за домашната економија во контекст на поставеноста на монетарната политика., соопштија од Кабинетот на гувернерот . На седницата на …

Прочитај Повеќе »

Грција доби 7,7 милијарди евра од спасувачката помош

greek euro

Грција денеска по месеци на несогласувања ја доби новата транша од 7,7 милијарди евра (8,7 милијарди долари), јави ДПА. Грција, која натрупа голем број долгови има потреба од кредити за да ги исплати долговите во вредност од седум милијарди долари овој месец и да избегне нова финансиска криза. Меѓународните кредитори …

Прочитај Повеќе »

Тевдовски: Од септември, со државна поддршка, минималната плата 12.000 денари

dragan tevdovski

Со 1,5 милион евра буџетски средства месечно, Владата ќе ги поддржи компаниите да исплаќаат минимална плата од 12.000 денари. Како што соопшти денеска министерот за финансии Драган Тевдовски, поддршката ќе почне од септември кога се очекува и стартот на исплатата на минималната плата од 12.000 денари со што до крајот …

Прочитај Повеќе »

Советот на Народната банка на Република Македонија денес ја одржа својата петта седница

nbrm-zgrada-s

Советот на Народната банка на Република Македонија денес ја одржа својата петта седница, на која беше разгледана и усвоена регулативата за сметководство и за финансиско известување за банките и штедилниците. Оваа регулатива опфаќа три одлуки, и тоа: Одлука за методологијата за евидентирање и вреднување на сметководствените ставки и за подготовка …

Прочитај Повеќе »