среда , 23 август 2017

Економија

Онлајн продажбата во Македонија во зачеток, граѓаните се плашат од злоупотреба на податоците

online-shopping

Продажбата преку интернет во Македонија е во зачеток бидејќи кај граѓаните постои страв дека ќе им бидат злоупотребени податоците од кредитната картичка, посочуваат од Канцеларијата на GS1 во Македонија која денеска организираше настан за компаниите на тема „Дали сте подготвени за дигиталната ера во трговијата“. Според извршната директорка на GS1 …

Прочитај Повеќе »

МФ: ДХВ издадени со последните две аукции се стриктно за покривање стари долгови

finansii

Министерството за финансии во пишаната реакција на прес-конференцијата на ВМРО-ДПМНЕ посочува дека државните хартии од вредност издадени со последните две аукции се стриктно за покривање стари долгови. – На 7 јуни по основ на стари долгови од издадени државни хартии од вредност доспеваа за враќање 499.990.000 денари. На 6 јуни …

Прочитај Повеќе »

Богов: Жалам ако впечатокот бил дека како гувернер не сум бил доволно јасен и гласен

bogov-2-

„Доколку се стабилизираат политичката состојба и неизвесноста околу евроинтеграциите, во наредните две години може да дојде до значајно раздвижување на економијата во однос на инвестициите и граѓаните ќе можат да го почувствуваат бенефитот од нив“, рече гувернерот Димитар Богов пред членовите на Комисија за финансирање и буџет која денеска го разгледуваше годишниот …

Прочитај Повеќе »

Анѓушев уште еднаш ги повика ЕЛЕМ да го сопрат објавувањето јавни повици

elem-makedonija

Вицепремиерот за економски прашања, Кочо Анѓушев, уште еднаш го повика раководството на АД ЕЛЕМ, веднаш да го запре објавувањето на јавните повици со проценета вредност од 80 милиони евра, за да се избегне штета на државниот и на буџетот на компанијата. „Наспроти укажувањето од Владата, раководството на ЕЛЕМ, најпрвин во петокот, на …

Прочитај Повеќе »

АНАЛИЗА: Железница – големи ветувања, мали остварувања!

zeleznica

Генерално, инфраструктурните проекци предвидени со Националната програма 2014-2016 година се одвиваат бавно. „Националната програма предвидува вкупно 31 проект за Коридорите VIII, X и Xd, Реализацијата на проектите се одвива бавно и во најголем дел Националната стратегија до крајот на 2016 година е нереализирана поради што очекуваните ефекти остануваат за наредниот …

Прочитај Повеќе »

Саудиска Арабија ја купува Босна

saudiska bosna

Арапските инвеститори преку домашни посредници продолжуваат да купуваат земјиште во Босна и Херцеговина – низ Сараево и околината. Последните месеци, најмногу купуваат напуштено обработливо земјиште на Срби и Хрвати на подрачјето на Посавина, пишува загрепски Вечерњи лист во издание за БиХ. Како што се наведува, парите од Саудиска Арабија, доаѓаат …

Прочитај Повеќе »

Обука на над 4.500 лица преку европскиот проект за поддршка за вработување

timthumb (13)

Над 4.500 невработени лица ги завршија обуките предвидени за помош на сите кои бараат работа преку ИПА проектот „Поддршка за вработување на млади лица, долгорочно невработени и жени II”, а 680 од нив веќе најдоа и трајно вработување. Ова го порача директорот на Агенцијата за вработување (АВРМ) Влатко Поповски на …

Прочитај Повеќе »