сабота , 24 јуни 2017

Економија

Почнува Саемот за мебел 2016

seamzamebel-685x320 (1)

Од денеска до 27 март на Скопскиот саем ќе се одржи 42-то издание на меѓународниот саем на мебел на кое ќе се претстават 180 директни и 400 индиректни изложувачи од Македонија, Италија, Хрватска, Србија, Босна и Херцеговина и Косово. На саемот на мебел, опрема за домаќинства и јавни објекти, репроматеријали …

Прочитај Повеќе »

Конкурс за обуки за полесно вработување

vrabotuvanje

Во насока на намалување на невработеноста на младите лица, здружението „Иницијативен глас“ од Прилеп распиша конкурс за учесници на циклус од 4 еднодневни обуки за полесно вработување. Обуките се дел од проектот „Подготовка на млади лица за вработување“ и истите ќе се спроведат во Прилеп на 2, 9, 16 и …

Прочитај Повеќе »

Повик за користење финансиска поддршка за земјоделски задруги

zemjodelci

Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој денеска објави јавен повик за доставување барања за користење на средства од Програмата за финансиска поддршка на руралниот развој за 2016 година, за мерката за економско здружување на земјоделски стопанства за заедничко вршење дејност и финансиска поддршка за основање и функционирање …

Прочитај Повеќе »

ДЗС: Стапката на невработеност 26,1 отсто

zavod-statistika

Според податоците на Државниот завод за статистика, во 2015 година бројот на активното население во Република Македонија изнесувал 954.924 лица, од кои вработени се 705 991, а 248 933 лица се невработени. Стапката на активност во овој период е 57.0, на вработеност 42.1, додека стапката на невработеност 26.1 отсто.

Прочитај Повеќе »

Саемот за мебел од 22. март во 11 хали

seamzamebel-685x320

Од вторник до 27. март на Скопски саем ќе се одржи 42-то издание на меѓународниот саем на мебел на кое ќе се претстават 180 директни и 400 индиректни изложувачи од Македонија, Италија, Хрватска, Србија, Босна и Херцеговина и Косово. На саемот на мебел, опрема за домаќинства и јавни објекти, репроматеријали …

Прочитај Повеќе »

Утре истекува рокот за поднесување годишна даночна пријава

ujp (1)

Утре истекува рокот за доставување годишни даночни пријави за остварен дополнителен приход во текот на 2015 година. Годинава во Управата за јавни приходи очекуваат да бидат поднесени 400.000 пријави. Годишна даночна пријава (ГДП) задолжително се поднесува за остварен приход освен плата или пензија или приход од земјоделска/самостојна дејност, приходи од …

Прочитај Повеќе »

Растот на БДП во четвртиот квартал лани 3,9 отсто

bdp

Стапката на раст на бруто-домашниот производ (БДП) за четвртото тримесечје од 2015 година е 3,9 отсто, соопшти денеска Државниот завод за статистика. Во четвртото тримесечје од 2015, најголем пораст е забележан во секторите градежништво (33,7 отсти), финансиски дејности и дејности на осигурување (14,9), стручни, научни и технички дејности, административни и помошни …

Прочитај Повеќе »