сабота , 21 октомври 2017

Економија

Тевдовски: Од септември, со државна поддршка, минималната плата 12.000 денари

dragan tevdovski

Со 1,5 милион евра буџетски средства месечно, Владата ќе ги поддржи компаниите да исплаќаат минимална плата од 12.000 денари. Како што соопшти денеска министерот за финансии Драган Тевдовски, поддршката ќе почне од септември кога се очекува и стартот на исплатата на минималната плата од 12.000 денари со што до крајот …

Прочитај Повеќе »

Советот на Народната банка на Република Македонија денес ја одржа својата петта седница

nbrm-zgrada-s

Советот на Народната банка на Република Македонија денес ја одржа својата петта седница, на која беше разгледана и усвоена регулативата за сметководство и за финансиско известување за банките и штедилниците. Оваа регулатива опфаќа три одлуки, и тоа: Одлука за методологијата за евидентирање и вреднување на сметководствените ставки и за подготовка …

Прочитај Повеќе »

Онлајн продажбата во Македонија во зачеток, граѓаните се плашат од злоупотреба на податоците

online-shopping

Продажбата преку интернет во Македонија е во зачеток бидејќи кај граѓаните постои страв дека ќе им бидат злоупотребени податоците од кредитната картичка, посочуваат од Канцеларијата на GS1 во Македонија која денеска организираше настан за компаниите на тема „Дали сте подготвени за дигиталната ера во трговијата“. Според извршната директорка на GS1 …

Прочитај Повеќе »

МФ: ДХВ издадени со последните две аукции се стриктно за покривање стари долгови

finansii

Министерството за финансии во пишаната реакција на прес-конференцијата на ВМРО-ДПМНЕ посочува дека државните хартии од вредност издадени со последните две аукции се стриктно за покривање стари долгови. – На 7 јуни по основ на стари долгови од издадени државни хартии од вредност доспеваа за враќање 499.990.000 денари. На 6 јуни …

Прочитај Повеќе »

Богов: Жалам ако впечатокот бил дека како гувернер не сум бил доволно јасен и гласен

bogov-2-

„Доколку се стабилизираат политичката состојба и неизвесноста околу евроинтеграциите, во наредните две години може да дојде до значајно раздвижување на економијата во однос на инвестициите и граѓаните ќе можат да го почувствуваат бенефитот од нив“, рече гувернерот Димитар Богов пред членовите на Комисија за финансирање и буџет која денеска го разгледуваше годишниот …

Прочитај Повеќе »

Анѓушев уште еднаш ги повика ЕЛЕМ да го сопрат објавувањето јавни повици

elem-makedonija

Вицепремиерот за економски прашања, Кочо Анѓушев, уште еднаш го повика раководството на АД ЕЛЕМ, веднаш да го запре објавувањето на јавните повици со проценета вредност од 80 милиони евра, за да се избегне штета на државниот и на буџетот на компанијата. „Наспроти укажувањето од Владата, раководството на ЕЛЕМ, најпрвин во петокот, на …

Прочитај Повеќе »

АНАЛИЗА: Железница – големи ветувања, мали остварувања!

zeleznica

Генерално, инфраструктурните проекци предвидени со Националната програма 2014-2016 година се одвиваат бавно. „Националната програма предвидува вкупно 31 проект за Коридорите VIII, X и Xd, Реализацијата на проектите се одвива бавно и во најголем дел Националната стратегија до крајот на 2016 година е нереализирана поради што очекуваните ефекти остануваат за наредниот …

Прочитај Повеќе »