сабота , 21 октомври 2017

Економија

Саудиска Арабија ја купува Босна

saudiska bosna

Арапските инвеститори преку домашни посредници продолжуваат да купуваат земјиште во Босна и Херцеговина – низ Сараево и околината. Последните месеци, најмногу купуваат напуштено обработливо земјиште на Срби и Хрвати на подрачјето на Посавина, пишува загрепски Вечерњи лист во издание за БиХ. Како што се наведува, парите од Саудиска Арабија, доаѓаат …

Прочитај Повеќе »

Обука на над 4.500 лица преку европскиот проект за поддршка за вработување

timthumb (13)

Над 4.500 невработени лица ги завршија обуките предвидени за помош на сите кои бараат работа преку ИПА проектот „Поддршка за вработување на млади лица, долгорочно невработени и жени II”, а 680 од нив веќе најдоа и трајно вработување. Ова го порача директорот на Агенцијата за вработување (АВРМ) Влатко Поповски на …

Прочитај Повеќе »

Одржана редовна седница на Комитетот за оперативна монетарна политика на НБРМ

nbrm

На 13 јуни 2017 година се одржа редовна седница на Комитетот за оперативна монетарна политика на НБРМ, на којашто беа разгледани состојбите во домашната економија, движењата на меѓународните и домашните финансиски пазари и показателите за домашната економија во контекст на поставеноста на монетарната политика. На седницата на Комитетот, постојната монетарна поставеност …

Прочитај Повеќе »

„Империал тобако“ ќе го зголеми oткупот на тутун за 9 проценти

otkup-na-tutun._2014127101431

Тутунската индустрија во Македонија е една од носечките во македонската економија и постојаното инвестирање го зголемува потенцијалот за развој на сите субјекти во синџирот, од производителите до дистрибутерите и до продажбата. Ова денеска го порача претседателката на управниот одбор на „Империал тобако“ за Јадранскиот Регион, Пиа Барборич-Јурјашевич. Денеска беше претставена …

Прочитај Повеќе »

Забрзани консултации пред средбата на Еврогрупата, Брисел насетува избори во Грција во 2018

evro

Прото тема – Атина Грчката влада ги игра последните адути за да постигне договор со меѓународните кредитори на Еврогрупата на 15 јуни. Во контекст на засилената активност во Атина, францускиот министер за економија Бруно Лемер, имаше средби со својот грчки колега Евклидис Цакалотос и со управителот на централната банка Јанис …

Прочитај Повеќе »

Во Пијанец и Малеш почнува бербата на вишна, родот преполовен

timthumb (6)

Родот на вишни во регионот на Малеш и Пијанец годинава е преполовен, каде годишно се берат над 2 илјади тони вишни. Најголемиот откупувач во овој регион „Рудине ММ“ е подготвен за откуп на свежото овошје. Богдан Стојаноски, менаџер во комбинатот истакнува дека од сопствените насади на комбинатот кои се на …

Прочитај Повеќе »

ССМ: Привремено вработените ќе ги имаат истите права како и останатите вработени

ssm-sindikati

Работниците кои се вработени преку агенциите за привремени вработувања ќе ги имаат истите права како и останатите вработени согласно Законот за работни односи. Ова е предвидено во предлог-законското решение за агенциите за привремени вработувања кое веќе помина на последната седница на Економско-социјалниот совет и треба да влезе во владина процедура. …

Прочитај Повеќе »