сабота , 24 јуни 2017

Колумни

ДВОЈАЗИЧНОСТА – НОВАТА БАБА РОГА

dragi raskovski intervju

Редејќи се една по една квази темите кои се закана за народот, двојазичноста е моментално таа зад која се скрива сиромаштијата. Како што се наговести, дека нема да задира во уставноста како таа практично би изгледала. 1. Оди Албанац во Струмица и за да “си направи ќејф” поднесува барање до …

Прочитај Повеќе »

Тероризам врз сопствениот народ

Angelcho-Andonovski

Македонија 2017, модерен 21 век, век на најнови научни достигнувања, нови моменти во модерниот свет, најнови лекарства, апаратура, роботи и што ли уште не. Македонија во чекор со модернизмот, најдобра меѓу најдобрите, во самиот врв на Европа и светот. Огромни телевизори на плоштадот, комуникација насекаде, лап топ за секој ученик, …

Прочитај Повеќе »

Платформа за самоуништување

dijanam

И конечно дојдовме во постизборен простор во кој формирањето на Собрание и Влада зависат од албанските партии. Се разбира една од нив е и ДУИ која со години беше дел од оваа власт која го уриваше системот. И тоа е добро, подобро не може ни да биде. Зависиме од волјата …

Прочитај Повеќе »

“Јас имам сон, а во него нема место за… ”

Doni Manoleva

Во текот на последниве неколку години, вие како и јас, бевме сведоци на едно од најголемите случувања на дваесет и првиот век на нашите простори, долготрајната и измачувачка диктатура на целокупната политичка сцена во Македонија, и ослободување на луѓето од истата. Пред нас имаме едно тешко искушение кое предизвикува огромно …

Прочитај Повеќе »

Самохраните мајки се канцер… или не?

самохрана

Македонија е длабоко конзервативно општество. Не е тоа нешто што не го знаеме, но е нешто што не сакаме да го прифатиме. Нашите ставови најчесто произлегуваат од длабокиот страв кон непознатото, кон различното од нас. Но, произлегуваат и од незнаење и пробување да се глуми интересен пред друштво. Знаејќи го …

Прочитај Повеќе »

ВМРО која-и-да-е,

Проф. Гордана Попсимонова

Повеќе не можеме да се лажеме и да се повикуваме на четирите свети букви и на идеологијата која стои позади нив. Имавте алтернатива на ДПМНЕ. Можевте да гласате за Кекеновски, можевте да гласате за Љубе, за Стојанче и за Љубчо. Мал дел од вас го направија тоа и ним им …

Прочитај Повеќе »

„Федерализација“ спакувана во „куртон вести“

Пишува: Петрит Сарачини

Медиумскиот началник, човекот кој со брзина невидена во академските кругови се здоби со научното звање „професор доктор“, човекот кој за 24 часа доби „пемпеле“ од полицијата на Јанкуловска дека не е соработник на тајните служби, пријателот на балканскиот сатрап Милошевиќ кој беше во толпата што се обиде да ја запали …

Прочитај Повеќе »