сабота , 21 октомври 2017

Колумни

РУСКИОТ ОТПОР КОН ДЕМОКРАТИЈАТА ЈА СРУШИ АРАПСКАТА ПРОЛЕТ

Александар Генчов

Пишува: Александар ГЕНЧОВ Последниве месеци домашната а во голем дел и светската јавност е окупирана со проблемот на мигрантската или бегалската криза. Иако овој демографско-политички процес своите корени ги има многу одамна, сепак го достигнува својот врв во актуелниов миг и поради тоа е цел на многу светски анализи, видувања, …

Прочитај Повеќе »

ГРУЕВЦИ, ЗАКОНОТ ЗА ЗАБРАНА НА „БОМБИТЕ“ ДА СИ ГО СТАВИТЕ ВО Г.З!

che

Колумната не се препорачува за деца под 77 години Неопходен е надзор на родител или старател   А значи тука ве болел забот, а? Тоа е тоа што ве мачело и што ве правело нервозни изминативе 7-8 месеци, нели, портокалова бандо? Значи до „бомбите“ било? Ами нели до вчера тврдевте …

Прочитај Повеќе »

КЛУЧОТ НАРЕЧЕН „ИЗБОРЕН МОДЕЛ“

Проф. Гордана Попсимонова

Утре е денот „Д“ кога партиите преговарачи треба да се договорат за пакетот изборни закони, меѓу кои е и изборниот модел. Како што стојат работите, владејачката партија, слично како и со договорањето Специјален јавен обвинител, ќе игра на тактиката на пробивање на роковите, со цел самите преговори и договорот од …

Прочитај Повеќе »

НЕ ШТРАЈКУВАЈТЕ СО ГЛАД, ИЗВАДЕТЕ ЈА КУБУРАТА !

jasminka angelova

Новото вработување на отпуштените војници, беше ветено пред изборите уште минатата година, кога Владата иницираше дополнување на Законот за служба во АРМ, со кој се предвидуваше сите војници кои ќе навршат 45 години и ќе мора да ја напуштат Армијата, како и оние кои веќе биле отпуштени според претходните старосни …

Прочитај Повеќе »

КАРПОШ КАПИТУЛИРА ПРЕД ПОДРЖИ КОЊ   

che

Колумната не се препорачува за деца под 77 години Неопходен е надзор на родител или старател   За да имате подобра власт од таа што ја имате, треба да ја заслужите. Тезата дека работите ќе се средат сами од себе, дека опозицијата треба власта да ја фаќа на кондиција по …

Прочитај Повеќе »

Изложба „Во кој свет живееме?“ на Јасминка Новковска

izlozba jasna

Во Националната галерија на Македонија, објект Мала станица вечер, во рамки на „Бела ноќ“ ќе биде отворена изложба „Во кој свет живееме“ на уметницата Јасминка Новковска. Изложбата претставува психолошко и психијатсриско истражиување и ќе претстави стотина дела поделени во неколку циклуси. Јасминка Новковска дипломирала на Факултетот за ликовни уметности во …

Прочитај Повеќе »

ВРЕМЕ Е ДА ГО ИСФРЛИМЕ ЃУБРЕТО

jasminka angelova

Маскенбалот заврши. Доста беше сеирџиство. Доста беше мајтапење. Доста ја гледавме забревтаната режимска пропагандна агенда, а од друга страна гледаме како опозицијата се труди и сака да постапи по планот од договореното во Пржино. Гледате дека не иде. Нема ништо од сето тоа. Не сме манипулативно наивни, ниту пак интелектуално ограничени. Тимот …

Прочитај Повеќе »