сабота , 21 октомври 2017

Колумни

ЕКСТЕРНО: Образованието во канџите на власта

Студентскиот протест снимен од „дронот“. Фото: видео клип скриншот, Тетреб Продукција, 2014

Предлог до медиумите – разгледајте малку  по документацијата од последниве години и видете како власта ја водела образовната политика Пишува: Александар Шољаковски Во сите овие предлози и реакции околу екстерното тестирање на студентите, не чувме ниеднаш за причините кои го поткрепуваат, оправдуваат и го чинат неопходно и толку итно ваквото …

Прочитај Повеќе »

Убиство со мобилка

Информер – балкански архетип за бесрамен таблиод. Трите одамна дистрибуирани и потоа забранети броеви. Фото: Колаж СПФМ.

Интернетот дава нови можности за притискање до ѕид на индивидуата чии интимности се следат поуспешно и од Орвелово „време“. Некаде тоа завршува со самоубиство, како неодамна во Марибор, или до најниска дисквалификација како во Подгорица. Притоа, сега е уште помалку важно отколку порано дали некоја содржина за дисквалификација е монтирана …

Прочитај Повеќе »

СТУДЕНТСКИОТ МАРШ НЕМА ДА ЗГАСНЕ

poddrska

Колумната е преземена од Патоказ. Марширавме во Скопје, ќе маршираме повторно, со поддршка од сите граѓани, следбеници на разумната мисла. На локално ниво пак , во општините каде што храброста преовладува над стравот се мобилизираат и охрабруваат студентите, за да покажат дека н`е има секаде, низ цела Македонија. Деновиве слободните …

Прочитај Повеќе »