сабота , 24 јуни 2017

Колумни

Како го преживеав пеколот во Арачиново

angelov-kako-preziveav

Целта на овој текст не е да шири омраза. Напротив, треба да ви ги приближам ужасите на војната за никогаш повеќе да не ни се повторат. ПОДРУМОТ Лежеше мртов. На студениот бетонски под во подрумот на куќата, облечен во некаква црна униформа со црвено-црни амблеми на УЧК, лежеше мртов човек. …

Прочитај Повеќе »

Требаше да не лекува, ама не избања виртуелно

Angelcho-Andonovski

Критиката е добронамерна, а лагата злонамерна Е мој народе на глупоста крај нема. Нема крај на гафовите, ниту на резилите што ни се случуваат од страна на лаици кои благодарение на својата полтронска и безвезно психичка ситуација стигнаа до врвни раководители, врвни министри па дури и во своите фантазии идни …

Прочитај Повеќе »

Фушерска држава

geograph-2925353-by-christine-matthews

Фуш насекаде околу нас. Од медиуми, преку „Скопје 2014“ и фушерска политичка криза, до објаснување земјотреси  Пишува: Зоран Бојаровски Не знам дали е збор од некој туѓ, немакедонски жаргон, но бидејќи и кај нас е одомаќен, тоа е зборот, дијагнозата, кој(а) најдобро ги отсликува структурите на нашата држава. И тоа оние …

Прочитај Повеќе »

Од идеја до реализација

Angelcho-Andonovski

Вистината ги ремети умните, не само храбрите Море промени, море на случувања, се е со некоја цел се е со некоја задача. Нашата определба е за доброто на Македонија, најдоброто за сите нас. Иднината сите ја гледаат надовор вон рамиките на Република Македонија, жалосно. Ах, да можев само еден чекор …

Прочитај Повеќе »

Медиумите касно му ги избришаа солзите на ДУТ

DUT

Пишува: Адриан Керими Кога веќе сé заврши и се донесе одлуката за да се затворат дисперзираните програми на ДУТ во сите градови, медиумите се разбудија од сонот и неактивноста за сензибилизација на јавноста. Сега за да се пополни информативниот дневник, орото почна да се игра од почеток. Меѓутоа, овојпат со …

Прочитај Повеќе »

Измислување крв по улици од кафуле на Ленинова

Монтажа фотографија – монтажа текст. Фото: скриншот-dcleacks

Иако нападите врз американското посредништво во нашите избори од страна на протагонистите на владиниот интерес сега не се упатуваат директно кон Вашингтон, се засилуваат нападите врз фондациите и невладиниот сектор како „експоненти на ЦИА“. Дури, за да се омекне впечатокот и самите Американци, во овие написи, се бранат од Фондацијата отворено …

Прочитај Повеќе »

Дел од државата беше поплавена во матните води на нашата совест и фекалните потези на владеачката структура

demantina

Вечерта, кога започна невремето во околината на Скопје, ги гледав аматерските видеа што кружеа на социјалните мрежи и си туфкав дека ќе направи беља ова лошо време. Уште пред да бидат објавени информациите за жртвите, го имав она грдо чувство дека нешто ќе отиде наопаку и кон земји ќе повлече …

Прочитај Повеќе »