вторник , 24 октомври 2017
ѓорче петров 1

Делегација на СДСМ Ѓорче Петров положи свежо цвеќе пред споменикот на патронот на општината

На денешен ден се навршуваат 96 години од убиството на големиот македонски револуционер, Ѓорче Петров. Делегација на Социјалдемократскиот сојуз на Македонија предводена од координаторката на советничката група на Ѓорче Петров, Снежана Трајковска положи свежо цвеќе пред споменикот на патронот на општината во реонскиот парк.

ѓорче петров

Ѓорче Петров е убиен на 28 јуни 1921 година во Софија.

Револуционерот Ѓорче Петров е роден во прилепската населба Варош на 2 април 1865 година. Петров основното образование го завршува во родниот Прилеп, а додека гимназиското школување го завршува во Софија. Тој важи за еден од најблиските луѓе од доверба на Гоце Делчев, Пере Тошев и останатите револуционерни дејци.

Слични написи

2-ALIMS-13ti-simpozium-2017-1024x986

Бекировски учествуваше на симпозиум во организација на Агенцијата за лекови и медицински средства на Србија

Стручниот тим на Агенцијата за лекови и медицински средства (МАЛМЕД), учествуваше на 13-тиот симпозиум во организација …