понеделник , 25 септември 2017
perenje-pari

Девизните резерви бележат пад и во октомври

perenje-pariСпоред последните расположливи податоци, во третото тримесечје на 2015 година девизните резерви забележаа пад, а благо намалување е забележано и во текот на октомври.

– Гледано преку факторите на промена, намалувањето на резервите во овој период е последица, пред сѐ, на редовното отплаќање на надворешните обврски на државата, а во многу мал дел и на нето-продажбата на девизи на девизниот пазар од НБРМ. Сепак, девизниот пазар веќе подолг временски период е стабилен и НБРМ не интервенира со продажба, односно откуп на девизи – се вели во соопштението на Народна банка.

Слични написи

dragan tevdovski

Македонија ќе добие Стратегија за управување со јавни финансии 2018-2021

Македонија до крајот на годината ќе ја добие првата Стратегија за управување со јавните финансии …