среда , 23 август 2017
cigari

Една кутија до 140 денари: Од денеска ново поскапување на цигарите

Трговците велат – зголемувањето на цената били очекувано, кога веќе едни производители почнале да продаваат по повисока цена, трендот автоматски го следат и останатите.

– Поскапени се  Бонд кои сега наместо 65 чинат 70 денари.По 70 денари цена за кутија добија и Бренд, Ориентал , додека Честерфилд се продаваат наместо по 75 за  80 денари. Малборо лајт се зголемија за 10 денари, односно  од 130 на 140 денари, Сан слим, од 80 на 85 денари додека по пет денари пред празниците поскапеа и „Вест“ (силвер, ред и вајт), „Волтер Вулф“ (блек и вајт) и „Ронхил Вејв“ (голд и блек), изјави трговец

Без промена на цената останаа само мал дел од најскапите бреноди, но за скоро се очекува нова цена  за нив.

Од  Царинската Управа  велат дека ова зголемување на цената  не е поради зголемената акциза. Најавената акциза од 0,20 денари за цигара или по 4 денари за кутија, ќе почне да се применува од 1 јули оваа година.

Производителите за сега не откриваат дали зголемувањето на цената ќе продолжи и за два месеци, или повисоката акциза ќе ја компензираат со денешното поскапување. За да се намали бројот на пушачи, Светската Здравстена Организација одлучи постепено, почнувајќи од 1 јили 2015 та година да се зголемува акцизата за цигарите. Токму повосоката цена годишно го намалува бројот на пушачи од 2 до 4%.

Слични написи

sugareski

Сугарески : Преку ЕУ обезбедени се пари за изградба на експресниот пат делница Дреново-Градско

Со средства од ИПА, во рамки на Секторската оперативна програма за транспорт 2014-2020 обезбедени се …