вторник , 26 септември 2017
rajska-gradina-3

ЕЛЕМ го поништи тендерот за „Рајска градина“ во општина Аеродром

Државната компанија „Електрани на Македонија“ (ЕЛЕМ) го поништи тендерот за избор на фирма за изградба на проектот „Рајска градина“ во општината Аеродром.

Денеска на интернет-страницата на електронскиот систем за Јавни набавки беше објавено известување дека јавната набавка е поништена, а во образложението како прачина за нејзиното поништување е наведено дека „се поднесени прифатливи понуди кои не можат да се споредат поради различниот пристап во техничките или финансиските понуди“.

Засега нема информации дали и кога ќе се објави нов тендер за реализација на проектот „Рајска градина“.

„Јавната постапка за избор на изведувач за изградба на Рајски парк е поништена поради процедурални причини. АД ‘Електрани на Македонија’ нема финансиски импликации кон други субјекти повразни со овој предмет, а низ органите на компанијата дополнително ќе се одлучува околу понатамошните активности и идниот статус на проектот“, велат од ЕЛЕМ, пренесува „Телма“.

Идејата за изградба на „Рајска градина“ во општината Аеродром, која треба да се простира на површина од 15 хектари и ќе чини 14 милиони евра, во 2012 година ја најави тогашниот премиер и актуелен лидер на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски. Идејното решение, кое го изработи фирмата „Архитектоника“, беше избрано од Општина Аеродром, а ЕЛЕМ во март, годинава доби задача да го спроведе тендерот за избор на фирма која ќе го гради паркот.

„Рајската градина“ според проектот треба да има декоративни елементи во стилот на неокласицизам, павилјон, летниковец, статуи и скулптури во фонтани.

Проектот „Рајска градина“ предизвика реакции кај опозицијата и граѓанските организации кои бараа тој веднаш да биде запрен

Слични написи

blokator

Блокатори за мобилни телефони во Идризово

Блокатори за мобилни телефони се поставуваат во истражниот затвор во Шуто Оризари кога од фејсбук-профилот …