понеделник , 23 октомври 2017
evro

Грчката Влада ќе го зголеми лимитит за повлекување пари од банките

Владата во Атина планира да ја зголеми до две илјади евра горната граница на сумата на средства што граѓаните можат ги повлечат од банките.

Мерката е во рамки на уште едно намалување на капиталните ограничувања во Грција, воведени пред една година со надеж дека клиентите ќе вратат дел од парите, кои панично ги повлекуваа од банките поради кризата, пишува весникот „Етнос“.

Во моментов Грците можат да повлечат до 840 евра од банките. Зголемувањето на лимитот е на барање на Грчката асоцијација на банките.

Планот на Владата предвидува Грците да можат да ја повлекуваат целата сума еднаш месечно. Ќе им биде овозможено исто така слободно да отвораат и нови банкарски сметки. Досега ваква можност имаше само една конкретна група луѓе, како на пример грчките студенти во странство.

За да се реализира ова олабавување на капиталните ограничувања потребно е зелено светло да биде дадено и од кредиорите на Грција. Тоа се очекува да се случи, откако тие ќе ја завршат втората проверка на грчката програма, додава весникот.

Слични написи

moneti

НБРМ пушти во оптек нови ковани пари за колекционерски цели

Народната банка информира дека се пуштени во оптек кованите пари за колекционерски цели „Година на …