недела , 22 октомври 2017
gruevski

Груевски: 600 милиони евра земјоделски субвенции и рурални развојни зони

Нови 600 милиони евра субвенции за земјоделците, 60 проценти кофинансирање за осигурување на посевите и 80 проценти покривање на трошоците за инсталирање на системот „капка по капка“ најави денеска лидерот на ВМРО-ДПМНЕ и носител на кандидатската листа во ИЕ 4 Никола Груевски пред жителите на Општина Могила.

На собирот во оваа општина Груевски истакна дека Изборната програма за периодот 2016-2020 е подготвувана долго време и во консултации со експерти и луѓе од општините со цел да им се излезе во пресрет на граѓаните и да се решат главните приоритети во секое населено место.

– Не сакаме да ги лажеме луѓето, сакаме да бидеме реални во ветувањата. Направивме точна филигрантски прецизна пресметка што е возможно, а што не е возможно. Возможното ви го ветуваме, а она што не бевме сигурни дека можеме да го реализираме не го ветивме. Многупати кога се создаваат услови знаеме да изненадиме и со работи кои не сме ги ветиле, а сме ги исполниле. Вие го знаете тоа и на многу места е направено и сигурно ќе има и нешто такво, рече Груевски.

Тој посочи дека голем дел од Изборната програма е посветен за развојот на земјоделството и во тој контекст спомена дека за системот „капка по капка“ со кој се добиваат поголеми приноси се предвидува државата да даде поддршка од 80 проценти. Исто така, за оние сточари кои ќе набават високоприносен добиток се предвидува да им бидат покриени 80 проценти од трошоците за набавка на ваков добиток. Финансиските средства за овие две намени, како што рече Груевски, веќе се обезбедени со Буџетот за следната година.

Пред жителите на Могила Груевски го презентираше и проектот „Рурални развојни зони“ со кој се предвидува секој граѓанин кој ќе сака да почне нов бизнис во следните 10 години да биде ослободен од персонален данок на доход и данок на добивка, 50 проценти да не плаќа од придонесите за здравствено и пензиско осигурување, а за секој нов вработен да добие финансиска поддршка од 2.000 евра и за целата нова инвестиција што ќе ја направи ќе добие 10 проценти грант од државата.

За општина Могила, напомена Груевски, се планира водоснабдување од хидросистемот „Стрежево“, за што ќе бидат инвестирани 3.300 евра, а ќе се овозможи водоснабдување на околу 3.000 хектари земјоделско земјиште во седум населени места. Во Програмата е предвидено и темелно чистење на коритото на Црна Река, реконструкции на локални и регионални патишта, изградба на систем за топлификација за Битолскиот регион, нови спортски сали, модуларни училишта и нова детска градинка.

Слични написи

2-ALIMS-13ti-simpozium-2017-1024x986

Бекировски учествуваше на симпозиум во организација на Агенцијата за лекови и медицински средства на Србија

Стручниот тим на Агенцијата за лекови и медицински средства (МАЛМЕД), учествуваше на 13-тиот симпозиум во организација …