вторник , 26 септември 2017
patniciindonezija-540x320

Кастрација за извршителите на сексуална злоупотреба на деца во Индонезија

patniciindonezija-540x320Индонезија објави дека ќе донесе закон според кој тие што ќе извршат сексуална злоупотреба на деца, покрај затворската казна, ќе бидат трајно казнети и со хемиска кастрација. Предлогот за ваквата ригорозна мерка доаѓаод кабинетот на претседателот Јоко Видодо и наиде на широка поддршка во јавноста.

Повод за ваквата одлука се скандалот во елитното Меѓународно училиште во Џакарта од јули, каде што петмина хигиеничари сексуално злоупотребувале група малолетнички од повеќе националности и откривањето на злосторникот кој на 6 октомври силувал и убил деветгодишно девојче.

Државниот обвинител на Индонезија, Прасетјо денеска изјави дека покрај задолжителното кастрирање државата треба да воведе и повисоки затворски казни од сегашните максимални 10 години. Според него тоа ќе биде позитивна пресвртница која ќе води кон максимална заштита на децата.

Хемиска кастрација како метод за спречување на сексуалните населства, се применува во Шведска, Канада, Канада и осум држави во САД. Шведските искуства покажале дека методата за половина го намалува потенцијалот на извршителите на сексуалните злоупотреби, а кастрацијата, со комплетно вадење на тестисите и во Индонезија, за сега, се смета како можно нарушување на основните човекови права.

Слични написи

hakerski napadi

Хакерски упад во безбедносниот софтвер CCleaner зарази 2 милиони компјутери

Повеќе од 2 милиони луѓе кои го спуштиле безбедносниот софтвер CCleaner ги заразиле своите компјутери …