сабота , 21 октомври 2017
kazakhstan-astana-story-top-640x320

Казахстан и МААЕ создаваат меѓународна банка за ураниум

kazakhstan-astana-story-top-640x320Казахстан, кој поседува 20 отсто од светските резерви на ураниум, потпиша вчера со Меѓународната агенција за атомска енергија спогодба за создавање банка за нискозбогатен ураниум под меѓународна контрола, која ќе го гарантира снабдувањето на централите и ќе помага во борбата против ширењето на нуклеарни материјали.

Банката, која ќе биде управувана од МААЕ и ќе се наоѓа во градот Оскемен во источен Казахстан ќе почне да функционира во 2017 година.

Таа ќе располага со буџет од 150 милиони долари за период од десет години.

Според МААЕ банката може да складира до 90 тони нискозбогатен ураниум, кој ќе може да се користи како гориво за нуклеарни реактори на земји-членки на Организацијата, кои не можат да го купат на пазарот.

САД ги поздравија спогодбата и казахстанскиот претседател Нурсултан Назарбаев за неговата водечка улога во областа на неширење на нуклеарно оружје над 20 години.

Слични написи

zagreb

Загреб: Извикувал „Зиг хајл“ и напаѓал луѓе со солзавец

Во центарот на Загреб се случи инцидент во кој полесно е повредено едно лице, јавуваат …