недела , 24 септември 2017
epa05950167 Current French President Francois Hollande (2-R) reaches out to touch French president-elect Emmanuel Macron (L) during a ceremony to mark Victory Day in Paris, France, 08 May 2017. French president-elect Emmanuel Macron appeared alongside current President Francois Hollande in commemoration of the end of World War II. Victory Day marks the day of the formal German defeat in World War II.  EPA/Francois Mori / POOL
epa05950167 Current French President Francois Hollande (2-R) reaches out to touch French president-elect Emmanuel Macron (L) during a ceremony to mark Victory Day in Paris, France, 08 May 2017. French president-elect Emmanuel Macron appeared alongside current President Francois Hollande in commemoration of the end of World War II. Victory Day marks the day of the formal German defeat in World War II. EPA/Francois Mori / POOL

Конечни резилтати од изборите во Франција : Еманеул Макрон освоил 66,1 отсто од гласовите, а Марин Ле Пен 33,9 проценти.

Француското Министерство за внатрешни работи денеска ги соопшти конечните резултати од вчерашниот втор круг од претседателските избори, според кои, Еманеул Макрон освоил 66,1 отсто од гласовите, а Марин Ле Пен 33,9 проценти.

На овие избори е забележан и рекордно ниско излезност на избирачите .

74,6% (во близина 35 милиони луѓе) од лицата со 46 милиони право на глас  учествувале на изборите . За прв пат од 1969 година е забележана таква ниска излезност во вториот круг.

Интересно е да се напомене дека 25,4% или 11 416 454 Французи не гласале за ниту еден од двајцата кандидати.

Празните и неважечки гласачки ливчиња претставуваат повеќе од 8% или близу 4 милиони.

Уставниот совет ќе ги утврди конечните резултати од изборите во средината на неделата.

Слични написи

hakerski napadi

Хакерски упад во безбедносниот софтвер CCleaner зарази 2 милиони компјутери

Повеќе од 2 милиони луѓе кои го спуштиле безбедносниот софтвер CCleaner ги заразиле своите компјутери …