среда , 26 јули 2017
Srekni brakovi 1

Малта ги легализираше истополовите бракови

Парламентот на Малта вчера ги легализираше истополовите бракови. Со ваквата одлука, земјата каде мнозинството жители се од римокатоличка вера се приклучи кон земјите од Западна Европа во кои на крајот на венчавката веќе нема да се користи изразот „ве прогласувам за маж и жена“, туку „ве прогласувам за сопружници“.

Само еден од 67 пратеници во парламентот на Малта гласаше против озаконувањето на истополовите бракови.

Целта на законот, кој го претстави министерката за еднаквост, Хенела Дали, е да ја „модернизира институцијата брак“ со давање права на брак на сте полнолетни лица.

Одлуката на парламентот на Малта е показател за промените во земјата, која важеше за конзервативна и во која разводот беше незаконски до 2011 година.

Слични написи

Germany

Речиси половина од невработените во Германија се странци

Речиси половина од невработените во Германија се граѓани со т.н. миграциска заднина, а повеќе од …