вторник , 26 септември 2017
d-manchevski-skopski-saem-1

Манчевски : Развојот на домашните компании ќе значи и развој на економијата и подобар животен стандард за сите граѓаните

Еден од најголемите проблеми со кои се соочуваме денес е како да ги задржиме младите луѓе тука. Тука да работат и тука да ја гледаат својата иднина. Тоа е возможно само доколку обезбедиме шанса за работа и шанса за развој.

 d-manchevski-skopski-saem-3

Ќе презентирам само еден пример како е тоа можно. Еве тука на овој саем, денес, гледаме многу високо квалификувани и обучени млади луѓе, коишто својата егзистенција ја гледаат овде во Македонија. Ако е тоа така, зошто тогаш на ИТ компаниите не им овозможиме даночни олеснувања?

 

Доколку данокот на добивка за ИТ компаниите се намали од 10 на 5 отсто, ќе останат повеќе пари за компаниите. Овие пари ќе се вложат за да се отворат нови работни места, коишто ќе бидат повисоко платени работни места за обучени млади луѓе. Тоа ќе е нивната мотивација да останат во државата.

 d-manchevski-skopski-saem-2

Ете тоа е само еден од примерите како можеме да го спречиме иселувањето на младите и високо-квалификуваните кадри од Македонија. Развојот на компаниите во Македонија, особено на домашните компании, ќе значи и развој на економијата и подобар животен стандард за сите граѓаните.

Слични написи

blokator

Блокатори за мобилни телефони во Идризово

Блокатори за мобилни телефони се поставуваат во истражниот затвор во Шуто Оризари кога од фејсбук-профилот …