среда , 23 август 2017
dacic

МЕТА: Ивица „Ние сме будали што ве признавме“ Дачиќ дојде во Македонија или во БЈРМ?

На министерскиот состанок во Скопје дојде и шефот на српската дипломатија, Ивица Дачиќ, кој неодамна рече дека Србија погрешила што ја признала Македонија под нејзиното уставно име затоа што Македонија го признала Косово и го поддржала неговото членство во УНЕСКО.

– Србија направи голема грешка. Цела Европа и целиот свет го користат називот Поранешна Југословенска Република Македонија, а ние им удривме шамар на нашите браќа Грци и сега очекуваме од Грците да не го признаат Косово, а Македонија ја признавме навредувајќи ги Грците, додека тие (Македонците) секогаш гласаат за Косово. Јас морам да кажам дека сме будали – изјави тогаш Дачиќ.

Тој додаде дека Белград во билатералните односи со Скопје и понатаму ќе го користи уставното име на Македонија, но дека мултилатерално ќе го користи името кое се употребува во ЕУ и во Обединети нации – БЈРМ.

По релативно благата реакција на македонското МНР и појавата на терминот БЈРМ на српските патарини, Дачиќ рече дека Србија бара „обостран коректен однос“.

– Ако веќе протестираат поради сметката за патарина, што би требало ние да направиме поради нивното признавање на Косово и гласањето во УНЕСКО – изјави Дачиќ за „Вечерње новости“.

Дачиќ, исто така, праша зошто Македонија не ги напушти Обединетите нации, Советот на Европа, ОБСЕ и состаноците со ЕУ, каде фигурира под референцата БЈРМ.

– Зошто седат под тоа име, а сега им е проблем сметка за патарина на која истото го пишува? Србија не го сменила својот став за признавање на Македонија, но и за Србија е навредливо и срамно кога тие велат „Република Косово“ – рече Дачиќ.

Повеќе за изјавите на Дачиќ и за реакциите на нив на следните линкови:

http://meta.mk/dachik-srbija-pogreshi-shto-ja-prizna-makedonija-pod-ustavno-ime/

http://meta.mk/mnr-do-dachik-da-ne-se-rushi-prijatelstvoto-megu-graganite-na-srbija-i-makedonija/

http://meta.mk/dachik-ja-spushta-topkata-prijatelstvoto-treba-da-se-pochituva-i-vo-skopje-i-vo-belgrad/

http://meta.mk/dachik-ako-vi-e-navredlivo-bjrm-zoshto-sedite-vo-on-eu-obse-i-sovetot-na-evropa/

http://meta.mk/mnr-za-meta-dachik-se-plashi-izlivite-na-shovinizam-da-gi-nasochi-kon-golemite-sili/

Слични написи

sugareski

Сугарески : Преку ЕУ обезбедени се пари за изградба на експресниот пат делница Дреново-Градско

Со средства од ИПА, во рамки на Секторската оперативна програма за транспорт 2014-2020 обезбедени се …