недела , 22 октомври 2017
finansii

МФ: ДХВ издадени со последните две аукции се стриктно за покривање стари долгови

Министерството за финансии во пишаната реакција на прес-конференцијата на ВМРО-ДПМНЕ посочува дека државните хартии од вредност издадени со последните две аукции се стриктно за покривање стари долгови.

– На 7 јуни по основ на стари долгови од издадени државни хартии од вредност доспеваа за враќање 499.990.000 денари. На 6 јуни беше одржана аукција на државни хартии од вредност на која беа издадени хартии од вредност во ист износ колку што беше потребен за да се покријат старите долгови. Добро е да се спомене дека побарувачката на таа аукција беше четири пати поголема од запишаниот износ, или 2,1 милијарди денари, стои во реакцијата.

Од Министерството за финансии потсетуваат дека утре доспеваат за враќање 343.540.000 денари стари долгови – по основ на веќе издадени државни хартии од вредност. На денешната аукција, како што се наведува, беше запишан скоро ист износ – 345 милиони денари, иако побарувачката беше над 507 милиони денари.

– Министерството за финансии нема направено нови долгови по основ на државни хартии од вредност како што беше посочено од страна на ВМРО-ДПМНЕ на прес-конференција и покрај огромниот интерес за државните записи од страна на инвеститорите. Аукциите се јавни, а Министерството за финансии е транспарентно и отчетно и секој кој сака може да ги провери овие суми, се вели во реакцијата.

Оттаму информираат дека издавањето на државни хартии од вредност е предвидено со Буџетот за 2017 година, каде стои дека буџетскиот дефицит ќе се финансира и преку домашни извори.

Слични написи

moneti

НБРМ пушти во оптек нови ковани пари за колекционерски цели

Народната банка информира дека се пуштени во оптек кованите пари за колекционерски цели „Година на …