недела , 22 октомври 2017
mmf

ММФ: Потребни се реформи на пензискиот систем и фискална консолидација

Пензискиот систем во Македонија е базиран на солидарност и се соочува со значителна финансиска нерамнотежа поради стареењето на популацијата и намалувањето на придонесите, се вели во најновиот извештај на Меѓународниот монетарен фонд.

Пензискиот дефицит, кој изнесува 4,5 отсто од домашниот бруто-производ, се предвидува да се зголеми двојно до 2030 година доколку не се спроведат сериозни реформи, предупредуваат од ММФ.

Оттаму апелираат дека осигурувањето одржливост на пензискиот систем е важна среднорочна цел, која државата треба да си ја постави.

ММФ во најновиот извештај, исто така, предупредува дека е потребна фискална консолидација без одложување поради сè поголемиот јавен долг на земјата и зголемувањето на ризиците.

„Зголемувањето на трошоците на новите задолжувања, виоските фискални потреби и неодамнешното намалување на кредитниот рејтинг од „Фич“ ги зголемија краткорочните фискални ризици. Јавните финансии, исто така, се соочуваат со долгорочни предизвици поради стареењето на популацијата. Фискалната консолидација треба да почне без одложување. За да се намалат ризиците и за да се обезбеди фискален простор, консолидацијата треба да почне веднаш за да се стабилизира јавниот долг на ниво од 50 отсто од БДП“, соопшти ММФ.

Слични написи

2-ALIMS-13ti-simpozium-2017-1024x986

Бекировски учествуваше на симпозиум во организација на Агенцијата за лекови и медицински средства на Србија

Стручниот тим на Агенцијата за лекови и медицински средства (МАЛМЕД), учествуваше на 13-тиот симпозиум во организација …