среда , 26 јули 2017
trst

На самитот во Трст постигнат договор за инвестиции над 500 милиони евра во Западен Балкан

Тоа се наведува во завршниот документ објавен од домаќинот, Италија, јави ДПА.

Во таа сума се 194 милиони евра грантови од ЕУ и кредити на Европската инвестициска банка и Европската банка за обнова и развој.

 Според завршниот документ е ветен и грант од 11,4 милиони евра за енергетски и транспортни проекти.

Балканските држави се повикани да забрзаат напори за формирање заедничка економска и трговска зона.

Средбата на високо ниво за Западен Балкан во Трст беше со учество на претставници од шест балкански држави – БиХ, Србија, Црна Гора, Косово, Македонија и од Албанија.

Слични написи

Germany

Речиси половина од невработените во Германија се странци

Речиси половина од невработените во Германија се граѓани со т.н. миграциска заднина, а повеќе од …