недела , 24 септември 2017
georgi-gospodinov1-685x273

Најзначајниот современ бугарски писател Георги Господинов утре во Скопје

georgi-gospodinov1-685x273
Издавачката куќа „Или-или“ го организира гостувањето на бугарскиот писател Георги Господинов по повод промоцијата на преводот на неговиот роман „Физика на тагата“ на македонски јазик. Господинов е едн од најзначајните современи бугарски писатели.

Настанот ќе се случи на утре (14 октомври), во клубот ГЕМ (над „Менада“) од 20 часот, кога модератор ќе биде поетот Никола Маџиров, а промотор на книгата Маја Бојаџиевска.

Преводот на делото „Физика на тагата“ е на Душко Крстевски, илустрацијата на корицата ја изработи Марија Смилевска, а дизајнот на книгата е на „brigada.mk“. Излегувањето на книгата и гостувањето на авторот е дел од програмата „Креативна Европа“ на Европската унија.

Георги Господинов (1968) е поет, романсиер и сценарист. Тој е најпреведуваниот бугарски современ писател, чии книги досега се преведени на повеќе од дваесетина јазици. На македонски се објавени книгите „Природен роман“, „И други приказни“ (и обете на „Темплум“), како и збирката песни „Балади и распади“ (Блесок), сите во превод на Никола Маџиров.

Во последниве години авторот постигна успех и во САД, а позитивни рецензии за неговите дела излегоа во „New Yorker“, „NY Times“, „Village Voice“…

Неговиот последен роман, „Физика на тагата“, беше финалист на неколку европски и светски награди, меѓу кои: Premio Strega Europeo, Haus der Kulturen der Welt, Brücke Berlin Preis… Според „Њујоркер“, бугарскиот збор за тагата, ’tuga‘, може да се спореди со Памуковиот ’hüzün‘ и Набоковиот ’toska‘.

„Оваа книга е лудост! Таа е неверојатна и нервозна, сентиментална, одразувачка, страшно смешна, потресителна, колку филозофска, толку и поетична, микроскопска и грандиозна. Накратко: чудесна!“ – објави „Berliner Zeitung“.

„Не велат ли за Габриел Гарсија Маркес дека со ’Сто години самотија‘ прв ја стави Латинска Америка на картата на светската литература? Исто како него, така и Господинов не само што завршува со реализмот, туку на дневен ред поставува и еден експериментално-игрив, апсурдно-остроумен, постмодернистичко-противречен, саморефлексивно-ироничен стил на раскажување. Со оваа книга Господинов се издигнува над низините на комерцијалноста и конвенционалноста на романот, спасувајќи се не само себеси, туку и литературата, а со неа и целиот свет“, пишува „Neue Zürcher Zeitung“.

„Физика на тагата“ е литературен забрзувач на честички, голем акцелератор во кој се мешаат живописни минијатури и списоци…“ напиша „Süddeutsche Zeitung“ за романот на Господинов.

Слични написи

deca2

Како да ги привлечеме младите читатели во библиотеката на тајните?

Како книгата да се приближи до децата, на кои современите технологии и социјалните медиуми постојано …