вторник , 26 септември 2017
telekom_zgrada1-540x363

НОВА: Почеток на крајот – уништување на доказите во случајот Телеком

telekom_zgrada1-540x363
Првиот сомнеж дека постојат нелегални дејствија во бизнисите на Маѓар Телеком во Црна Гора и Македонија се појавил уште на почетокот на 2006 година за време на редовната ревизија на финансиското работење од страна на „Прајсвотерхаус Куперс“.

Конечниот обвинителен акт на Комисијата за хартии од вреднсот на САД, кој Нова ексклузивно го објави, посочува дека редовната ревизија нашла два сомнителни консултантски договори. Веднаш потоа е најмена адвокатската компанија „Вајт & Кејс“ детално да го истражи случајот. Стравувајќи дека ќе бидат откриени, поранешните диркетори на Маѓар Телеком, кои сега се обвинети за корупција пред американскиот суд ги уништиле сите фајлови во своите компјутери кои се однесувале на Македонија.

Но, американските адвокати го откриле обидот за заташкување на случајот, па подоцна преку серверите на Мајкрософт во САД, ја добиваат целата имејл кореспонденција меѓу инволвираните страни во аферата, заедно со сомнителните документи.

„Почетокот на крајот дојде во јануари 2006 година, кога ’Прајвотерхаус Куперс’, ревизорот на Маѓар Телеком, се посомневал во два консултантски договори кои ја вклучуваат подружницата во Црна Гора“, се вели во новиот обвинителен акт.

Според обвинението, адвокатите на „Вајт & Кејс“ веднаш откако пристигнале во Будимпешта, на 24 јануари 2006 година го известиле генералниот директор Елек Штрауб дека сакаат да направат копии од компјутерските мемории, меѓу другите, и од компјутерите на директорите АндрашБалог и Томаш Морваи. Откако овие двајца дознале за барањето на адвокатите, Балог набавил софтвер за бришење податоци („Absoluteshield File Shredder“) кој ветувал дека „целосно ќе ги избрише фајловите“.

Уништувањето на фајловите кои се однесуваат на Македонија, според американското обвинение, започнало попладнето на 2 февруари 2006 година и траело до доцните вечерни часови. Андраш Балог тоа попладне, „во точно 15:41 часот, го инсталирал софтверот на неговиот компјутер и за еден час и петнаесет минути трајно ги избришал сите фајлови кои се однесуваат на Македонија“.

Но, работата со уништувањето на доказите не завршила тука. КХВ тврди дека подоцна истиот ден, тој му се јавил на колегата Морваи и му објаснил дека треба да ги избрише фајловите што се однесуваат на Македонија и од неговиот компјутер. Затоа овој му ја кажал неговата лозинка. Балог потоа поминал три часа бришејќи ги фајловите од компјутерот на Морваи, пред да го деинсталира софтверот во 22:13 часот.

Тој го вклучил Морваи во уништувањето на доказите бидејќи „беше оној што работеше“ на проблемите во Македонија на „слично ниво на тајност“ и „важност“ како Балог. Откако завршил со бришењето, како штосамиот сведочел, на Штрауб му го пријавил уништувањето на доказите. Штрауб, пак, не ги пријавил ваквите активности пред „Вајт & Кејс“, односно пред Комитетот за ревизија. Подоцна, во април 2006 година, кога „Вајт & Кејс“ независно откриле дека се бришени податоци, Штрауб рекол дека бил „многу вознемирен од таквата вест“.

Истражните органи на САД, за да дојдат до потребните докази го контактирале компјутерскиот гигант Мајкрософт. Бидејќи обвинетите го користеле мајкрософтовиот имејл клиент Outlook, а серверите преку кои поминувале сите нивни пораки во тоа време се наоѓале во САД, органите на прогонот ги добиле имејл преписките и сомнителните документи.

Нова дојде до официјалната изјавата на чуварот на евиденцијата во Мајкрософт, Александар Јап, во која тој потврдува дека „сите имејл сервери за услугата Outlook.com се во САД и Мајкрософт не складирал електронски пораки од оваа услуга надвор од Соединетите Држави во 2005 година“.

Поради тоа, додава тој, во оваа година, сите имејл пораки испратени до и од адресите на генералниот директор на Македонски телекомуникации, Атила Сендреи и на советникот на тогашниот премиер Владо Бучковски, Јован Пејковскисе зачувани на сервери лоцирани во Соединетите Американски Држави.

Автори на текстот се: Борјан Јовановски, Сашка Цветковска, Горан Ризаов

Текстот во целост можете да го прочитате на НОВА

Слични написи

blokator

Блокатори за мобилни телефони во Идризово

Блокатори за мобилни телефони се поставуваат во истражниот затвор во Шуто Оризари кога од фејсбук-профилот …