среда , 18 октомври 2017
11092017112003_web_opstina

Општина Дебрца иницира референдумско изјаснување на граѓаните за депонијата

Општина Дебрца покренува иницијатива за распишување референдум на кој граѓаните би се изјасниле по однос предложеното решение за изградба на регионалната депонија за управување со отпадот во Југозападниот плански регион на нејзина територија.

Како што стои во образложението од Локалната самоуправа на Дебрца, новонастанатата ситуација произлегува од фактот што во законски предвидениот рок од 15 дена не е добиен одговор од ресорното Министерство за животна средина и просторно планирање по однос одлуката на Советот на општината со која како неприфатливо беше отфрлено предложеното решение за изградба на депонијата во атарот на селото Годивје.

Градоначалникот на Дебрца Игор Трајковски најави иницирање постапка за распишување референдум што би е одржал истовремено со претстојните локални избори предвидени за 15 октомври. Тој ги повика советниците независно политичката припадност уште еднаш да демонстрираат сплотеност и изразувајќи ја волјата на жителите на Дебрца да дадат целосна подршка на дадениот предлог за распишување референдум.

Советот на општината на Дебрца на 4-ти минатиот месец ја донесе Одлуката за отфрлање на предогот Дебрца да биде локацијата за изградба и работење на регионална депонија и други постројки за управување на отпад во Југозападниот плански регион.

Слични написи

ilija jovanoski glasanje

Јованоски: Повикувам на фер,мирни и демократски избори

Кандидатот за градоначалник Илија Јованоски повика на фер, мирни и демократски избори.