недела , 24 септември 2017
vakciniranje

Почна вакцинацијата против сезонски грип

vakciniranje
Во сите центри за јавно здравје во државата почна вакцинацијата против сезонски грип. Обезбедени се 31.000 вакцини.

Вакцинирањето против сезонски грип се препорачува најмногу за постарите лица, хронично болните лица, посебно оние со кардиоваскуларни и респираторни заболувања, дијабетес, како и за бремени жени, здравствени работници и за мали деца со намален имунитет.

Вакцината против сезонски грип е произведена согласно препораките на Светската здравствена организација. Штити од вирус на грип од типот А (Х1Н1), типот А (Х3Н2) и од групата Б. Вакцинирањето против сезонски грип чини 400 денари.

Слични написи

шамија

Омбудсман: На девојчињата во Охрид да им се дозволи со шамија да ја следат наставата

Народниот правобранител најостро ја осудува постапката на Министерството за образование, кое со испратениот допис  му …