понеделник , 21 август 2017
pari11

Продолжува комисиската расправа за ребалансот на буџетот

Расправата за ребалансот на буџетот ќе продолжи денеска на седница на Комисијата за финансирање и буџет во 11 часот. Министерот за финансии, Драган Тевдовски, во своето образложение пред Комисијата вчера истакна дека основнa цел на ребалансот e да ги намали непродуктивните трошоци и да обезбеди простор за реализација на политиките на новата влада.

Според него, кратењето на непродуктивните трошења на власта обезбеди можност за буџетирање на нови мерки кои значат поддршка за граѓаните или домашните фирми.

Во однос на ребалансот на буџетот, од ВМРО-ДПМНЕ сметаат со него се зголемува задолжувањето на државата.

„Во ставката домашно задолжување, владата на СДС планира наместо 17,8 милијарди денари, да се задолжи за 20,7 милијарди денари. Тоа се нови 48,3 милиони евра долг кон домашните доверители. Во ставката задолжување кон странство, владата на СДС планира наместо 12,3 милијарди денари, да ги задолжи граѓаните со 18,4 милијарди денари“, се вели во утринското соопштение на ВМРО-ДПМНЕ.

Од СДСМ, пак, сметаат дека со ребалансот на буџетот се пренасочуваат парите кон граѓаните.

Вчера, расправата за ребалансот почна со 840 поднесени амандмани, а најголем дел од нив беа поднесени од ВМРО-ДПМНЕ. Расправата во матичната комисија законски треба да трае десет работни дена.

Слични написи

Hristijan-Kostov

Костов: Болницата „8 Септември“ има долг од пет милиони евра

Градската општа болница „8 Септември“ има долг од 5 милиони евра или околу 243 милиони …