сабота , 21 октомври 2017
Marko-Zvrlevski

Разрешувањето на Зврлевски денеска на дневен ред на Собранието

Собранието на Република Македонија на денешната 6. седница треба да расправа и да одлучува по барањето на Владата за разрешување на државниот јавен обвинител, Марко Зврлевски, од функцијата.

Разрешувањето на Зврлевски е 30. точка на дневниот ред на седницата, но според најавите, можно е таа да биде поместена и да биде една од првите за кои ќе одлучуваат пратениците.

За разрешување на државниот јавен обвинител е потребно просто мнозинство од 61 пратеник. Зврлевски, според Законот за јавно обвинителство, има право да присуствува на седницата на Собранието и да се произнесе пред пратениците во врска со предлогот за негово разрешување.

Во образложението на предлогот за разрешување на Зврлевски пред истекот на неговиот мандат, стои дека тоа се бара поради незаконито, ненавремено и недоволно стручно вршење на функцијата.

„…Исто така, во своето однесување и дејствување именуваниот покажа дека не е способен за извршување на функцијата, поради неподнесување барање за поведување кривична постапка за случаи предвидени со закон и поради нарушување на угледот на функцијата“, стои во образложението на предлогот.

Покрај расправата за Зврлевски, на дневен ред на Собранието е и предлогот поднесен од пратеничките Нола Исмајлоска, Магдалена Манаскова и Весна Пемова за продолжување на породилното отсуство.

Ќе се разгледуваат и годишни извештаи на некои агенции и комисии, како и одлуки за нивната работа, а ќе се дискутира и за Македонска радио телевизија и за работата на народниот правобранител.

Слични написи

ilija jovanoski glasanje

Јованоски: Повикувам на фер,мирни и демократски избори

Кандидатот за градоначалник Илија Јованоски повика на фер, мирни и демократски избори.