петок , 18 август 2017
Germany
Germany

Речиси половина од невработените во Германија се странци

Речиси половина од невработените во Германија се граѓани со т.н. миграциска заднина, а повеќе од половина луѓе кои примаат финансиска поддршка исто така се странци, пишува „Ди Велт“.

„Од 2,6 милиона невработени, 43,1 отсто се граѓани со миграциска заднина. Во западните делови на Германија, во кои живеат повеќе странци, тој процент е многу повисок, над 50 отсто“, пишува германскиот весник, повикувајќи се на Сојузната канцеларија за вработување.

Според податоците од 2015 година, граѓаните со миграциска заднина сочинувале 21 отсто од вкупниот број жители. Тие граѓани, при што се мисли на лица со странски пасоши или германски државјани кои се родени како странци или едниот родител им е странец, веќе со години претставуваат најмногубројна група меѓу невработените и особено меѓу долготрајно невработените.

Слични написи

mvr-granica-april-3-685x320

Бугарија со дронови и војска ќе се штити од илегални бегалци

Во борбата против нелегалната миграција, Бугарија планира масивно обезбедување на границата кон Турција со дополнително …