вторник , 26 септември 2017
siromastija_2

СБ: Сиромаштијата во светот може да се искорени за 15 години

siromastija_2
Светот е во состојба да ја искорени сиромаштијата на глобално ниво во следните 15 години ако владите донесат тешки одлуки и усвојат реформи со кои ќе се поттикне економски раст, изјави синоќа претседателот на Светска банка, Џим Јонг Ким.

– Државите треба да инвестираат во својот народ и да им обезбедат финансиска безбедност за да не бидат сиромашни, изјави претседателот на СБ кој се наоѓа во Гана на одбележување на меѓународниот Ден против сиромаштија.

Ким вели дека Светска банка сака да биде подобрен животниот стандард ширум светот и поради тоа има две цели – искоренување на сиромаштијата до 2030 година и поттик на економскиот просперитет во државите во развој.

Според него, искоренувањето на сиромаштијата е исклучително тешко особено во време на слаб економски раст во светот, ниски цени и нерешени ситуации со зголемување на каматните стапки.

Слични написи

dragan tevdovski

Македонија ќе добие Стратегија за управување со јавни финансии 2018-2021

Македонија до крајот на годината ќе ја добие првата Стратегија за управување со јавните финансии …