вторник , 26 септември 2017
evropska-unija-zastava-foto-01-reuter_f

Советот на ЕУ одобри 300 милиони евра за Западен Балкан и европското соседство за справување со бегалската криза

evropska-unija-zastava-foto-01-reuter_fСоветот за внатрешни работи на Европската унија, попладнево одобри дополнителна финансиска помош од буџетот на ЕУ за 2015 година како одговор на кризата со мигрантите во износ од 401,3 милиони евра во посветеност и 57,0 милиони евра во реални плаќања, од кои дури 300 милиони евра се достапни за земјите-кандидати како Република Македонија, односно оние од соседството на Унијата.

Како што јавува дописникот на МИА од Луксембург, 300 милиони евра од Европскиот инструмент за соседство се со цел да се обезбеди помош за трети земји, а во справувањето со бегалците од Сирија преку Фондот “Мадад”. Други 100 милиони евра во заложбите за финансирање на итна помош обезбедена во рамките на азил, миграција и Фондот за интеграција, како и за Фондот за внатрешна безбедност, додека реалните 55,7 милиони евра се предвидени во плаќања за хуманитарна помош

Предлог-измените на буџетот на ЕУ исто така финансира создавањето на 120 нови работни места во трите агенции на Брисел што работат на области поврзани со миграција, а тоа се: Фронтекс (60 вработени), Европската канцеларија за поддршка на азил (30) и Европол (30). Сето ова повлекува дополнителни трошоци од 1,3 милиони евра во обврски и плаќања во 2015 година.

Со оглед на засилувања во определби се делумно финансиран преку прераспоредување неискористени ресурси, зголемување на буџетот на ЕУ за 2015 година кој е ограничен на 330,7 милиони евра, па потребите во плаќањата се целосно покриени со ваквото прераспоредување. Инаку, ова е вторпат годинава за Советот на ЕУ да го зголеми буџетот на ЕУ за мерките поврзани со миграција. Во одговор на миграциски притисок во Средоземното Море, на Советот од 19 јуни 2015 година беа поддржани предлог-измени на буџетот со мобилизација на 89 милиони евра во заложби и 76,6 милиони евра во реални плаќања од буџетот за 2015 година.

На 8 октомври 2015 година, Советот одобри, исто така, по предлог на Европската комисија, пренесување на 175 милиони евра во обврски и 14,3 милиони евра во плаќања за зајакнување на хуманитарна помош, со цел да се покријат најитните потреби на населението во Сирија, раселените лица во Ирак и во рамки на земјите-домаќини на бегалците и транзитните земји како Турција, Либан, Јордан, Македонија и Србија.

Инаку, овие предлог-измени на буџетот на Европската унија се уште треба да биде одобрен од Европскиот парламент. А, доколку Европарламентот ја прифати позицијата на Советот за предлог за изменување и дополнување на буџетот, истиот ќе се донесе. Доколку парламентот ги прифати измените , трансферот да се зголеми хуманитарната помош ќе биде одобрен, освен ако ЕП не се спротивстави на тоа во рок од шест недели.

Слични написи

hakerski napadi

Хакерски упад во безбедносниот софтвер CCleaner зарази 2 милиони компјутери

Повеќе од 2 милиони луѓе кои го спуштиле безбедносниот софтвер CCleaner ги заразиле своите компјутери …