вторник , 26 септември 2017
spasov_1310_g111

Спасов: Се реконструираат 42 објекти за социјална работа

spasov_1310_g111
Во рамки на проектот „Договори за работа како поддршка за процесот за унапредување на активностите и услугите на Агенцијата за вработување на Република Македонија“ финансиран од ИПА програмата на Европската унија, денеска во Виница министерот за труд и социјална политика Диме Спасов, директорот на агенцијата за вработување  Влатко Поповски и преставникот на делегацијата на ЕУ во Македонија Мауро Ди Вероли направија обиколка на Центарот за вработување кој се реновира и на Центарот за дневен престој на децата.

– Со средства од ИПА програмата на ЕУ го промовираме почетокот на третата фаза од целосната реконструкција на центрите за вработување и за социјална работа во Македонија. Преку овој проект со финансиски средства од 20 милиони евра ќе бидат реновирани 42 објекти кои се под МТСП, од кои 18 центри за социјална работа,12 дневни центри и 12 центри за вработување, истакна Спасов.

Овие центри, посочи тој,  се постари од 40 години и тие требаше што поскоро да бидат реновирани за да пружат услуги по европски стандаради. Планирано е во 2016 година, информира, центрите целосно да бидат завршени и предадени во уопотреба.

– Во источна Македонија ќе се реновираат центрите за вработување во Делчево,Виница и Кочани, истакна Спасов.

Директорот на Агенцијата за вработување Влатко Поповски истакна дека во Македонија со овој проект ќе се реновираат 12 центри,  како и Центарот за вработување во Кратово за кој средства се обезбедени од други извори…

– Наредната 2016 година почнуваме со нов оперативен план за вработување за сите предложени мерки во соработка со Владата на РМ. Инаку, најмногу интерес има за мерките за самовработување, за субвенционирање при врабортувањето, како и за практиканство, истакна Поповски.

Раководителот на Центарот за вработување од Виница Орце Христовски, истакна дека на списокот во Виница има 710 невработени лица. Преку проектот „Македонија вработува“ досега во Виница се вработени 68 лица, со самовработување потпишани 10 договори, а по пат на субвенционирање при вработувањето 13 лица.

Слични написи

blokator

Блокатори за мобилни телефони во Идризово

Блокатори за мобилни телефони се поставуваат во истражниот затвор во Шуто Оризари кога од фејсбук-профилот …