вторник , 26 септември 2017
ssm-sindikati

ССМ: Привремено вработените ќе ги имаат истите права како и останатите вработени

Работниците кои се вработени преку агенциите за привремени вработувања ќе ги имаат истите права како и останатите вработени согласно Законот за работни односи.

Ова е предвидено во предлог-законското решение за агенциите за привремени вработувања кое веќе помина на последната седница на Економско-социјалниот совет и треба да влезе во владина процедура.

Претседателот на ССМ Живко Митрески денеска на прес-конференција рече дека со овие законски измени бенефит ќе имаат 5.131 работник.

– Со овој предлог закон се овозможува целокупните одредби од Законот за работни односи да важат за сите работници, односно и за работниците кои ги отстапува агенцијата за привремено вработување. Тие ќе важат и во делот на платата, на минималната плата, безбедноста и здравјето при работа, заштитата на посебните категории на работници… Важно е и тоа дека со член 21 и член 24 се регулира правото на слобода на синдикално организирање и колективно преговарање, истакна Митрески.

Тој соопшти дека на денешната седница на Извршниот одбор е проследена постапката за продолжување на колективниот договор за приватен сектор, додека за колективниот договор за јавниот сектор рече дека очекува да отпочнат анализите за реализација на разговорите со другите репрезентативни синдикати.

Слични написи

dragan tevdovski

Македонија ќе добие Стратегија за управување со јавни финансии 2018-2021

Македонија до крајот на годината ќе ја добие првата Стратегија за управување со јавните финансии …