вторник , 26 септември 2017
rule migranti 1

Вчера издадени 2.328 потврди за искажана намера за поднесување на барање за признавање на право на азил

rule migranti
Во периодот од 08,00 часот на 05.10..2015 до 06.10.2015 година во 08,00 часот, издадени се потврди на вкупно 2.328 странски државјани, од кои, 1.484  се од машки пол, 283  се од женски, 483 се деца кои го придружуваат носителот на потврдата, како и уште 78 деца кои патуваат без родител, на кои издадена е потврда за искажана намера за поднесување на барање за признавање на право на азил.
Според државјанството на лицата на кои им се издадени потврди, најбројни се државјаните на   Сирија-1.288, Авганистан –747, Ирак-118, додека другите се во помал број.

Во периодот од 19.06.2015 до 06.10.2015 година во 08,00 часот, издадени се потврди на вкупно 120.370 странски државјани, од кои, 79.574 се од машки пол, 15.952 се од женски, 20.619 се деца кои го придружуваат носителот на потврдата, како и уште 4.225 деца кои патуваат без родител, на кои им е издадена потврда за искажана намера за поднесување на барање за признавање на право на азил.
Според државјанството на лицата на кои им се издадени потврди, најбројни се државјаните на Сирија-87.262, потоа Авганистан-16.599, Ирак-7.841, Пакистан-3.152 Палестина-1.211, Иран-829, Сомалија-740, Бангладеж-717, Конго-372, Нигерија-229, Камерун-190,  Еритреја-168,  Етиопија-144, Судан-120, додека останатите се во помал број.

Во периодот од 08,00 часот на 05.10.2015 до 06.10.2015 година во 08,00 часот до Одделението  за азил не се поднесени  барања  за признавање на право на азил врз основа на претходно издадена потврда за искажана намера за поднесување на барање за признавање на право на азил

Од започнувањето на издавањето на потврдите до 06.10.2015 година до Одделението  за азил се поднесени 50 барања  за признавање на право на азил врз основа на претходно издадена потврда , при што 37 барања се од државјани на Сирија, од нив 10 за деца, потоа три барања од државјани од Пакистан и Авганистан од нив четири се деца кои го придружуваат родителот, по две барања од државјани од Мароко, Алжир и Ирак (едно од барањата е за деца) и едно барање од државјанин на Египет.

Во ЈУ Прифатен центар за баратели на азил во дневниот регистар на баратели на азил за 05.10.2015 година евидентирани се 5 баратели на азил, сите мажи. Дополнително, согласно член 48 од Законот за азил и привремена заштита едно  малолетно лице без придружба на старател,двајца  мажи и малолетно лице  со придружба  се згрижени на друго место за сместување определено од Министерството за труд и социјална политика.

Табановце
Укажана прва помош :121 лицe
Вода :160 шишиња
Ќебиња: 25
Пакети со хигиена: 7
Бисквити: 4 кутии ( x 100)
Млеко за бебе:7
Пелени: 11
Шише за бебе : 4
Бебешки пакет: 11

Гевгелија
Укажана прва помош: 556 лицa
Вода : 780 шишиња
Хигиенски пакети:10
Пакети со храна : 265
ќебиња: 497
Бебешки пакет: 6
Инвалидска количка : 1
Транспорт: 2 лица

Бисквити:460 кутии
Транспорт : 2 лица

Слични написи

blokator

Блокатори за мобилни телефони во Идризово

Блокатори за мобилни телефони се поставуваат во истражниот затвор во Шуто Оризари кога од фејсбук-профилот …