недела , 24 септември 2017
klub na pratenici dw

Викендот ќе ја определи деценијата на Македонија

klub na pratenici dw
Одговорноста да ѝ се овозможи на Европската Комисија да ја повтори препораката за преговори, не е во рацете на Брисел, туку кај политичките лидери во Македонија. Имаат рок од два дена.

Има некоја тажна симболика во годинешното одбележување на Денот на македонската револуционерна борба. По повеќе од еден век, денешните наследници на некогашните борци за слобода и државност, се пред историско искушениe: ќе ја продолжат битката за слободна, правна, демократска и интегрирана држава, или со неодговорни политики и отсуство на какво било чувство за важноста на политичкиот миг, ќе ја осудат Македонија да стане меѓународно изолиран остров.

Договорот од Пржино, кој четирите најголеми партии летово го прифатија како рамковна платформа за институционално решавање на политичката криза и за враќање на земјата на реформскиот колосек кој води до интеграција во ЕУ, сега е опструиран и блокиран, а земјата се соочува да стане „втора Белорусија“. За жал, тоа не е оценка само на домашни аналитичари, туку, пред се, на меѓународните посредници во преговорите и гаранти на Договорот.

Прочитајте повеќе тука.

Слични написи

шамија

Омбудсман: На девојчињата во Охрид да им се дозволи со шамија да ја следат наставата

Народниот правобранител најостро ја осудува постапката на Министерството за образование, кое со испратениот допис  му …