вторник , 26 септември 2017
epa04419524 People hold letters forming the word 'independence' as they gather at the regional government headquarters in support of the referendum for independence at Sant Jaume square in Barcelona, Spain, 27 September 2014. Catalonian President Artur Mas will sign the decree of announcement for the 09 November non-binding Catalonian independence referendum later the day. Spanish central Government has already announced that the call for the non-binding referendum will be appealed at the Constitutional Court on 29 September 2014.  EPA/ALBERTO ESTEVEZ
epa04419524 People hold letters forming the word 'independence' as they gather at the regional government headquarters in support of the referendum for independence at Sant Jaume square in Barcelona, Spain, 27 September 2014. Catalonian President Artur Mas will sign the decree of announcement for the 09 November non-binding Catalonian independence referendum later the day. Spanish central Government has already announced that the call for the non-binding referendum will be appealed at the Constitutional Court on 29 September 2014. EPA/ALBERTO ESTEVEZ

Во регионалниот парламент во Барселона поднесено нацрт-решение за процедура за отцепување на Каталонија од Шпанија

epa04419524 People hold letters forming the word 'independence' as they gather at the regional government headquarters in support of the referendum for independence at Sant Jaume square in Barcelona, Spain, 27 September 2014. Catalonian President Artur Mas will sign the decree of announcement for the 09 November non-binding Catalonian independence referendum later the day. Spanish central Government has already announced that the call for the non-binding referendum will be appealed at the Constitutional Court on 29 September 2014.  EPA/ALBERTO ESTEVEZ
epa04419524 People hold letters forming the word ‘independence’ as they gather at the regional government headquarters in support of the referendum for independence at Sant Jaume square in Barcelona, Spain, 27 September 2014. Catalonian President Artur Mas will sign the decree of announcement for the 09 November non-binding Catalonian independence referendum later the day. Spanish central Government has already announced that the call for the non-binding referendum will be appealed at the Constitutional Court on 29 September 2014. EPA/ALBERTO ESTEVEZ

Две партии кои се за независност на Каталонија, поднесоа во регионалниот парламент во Барселона нацрт-решение за почнување процедура за отцепување од Шпанија и формирање нова републиканска држава Каталонија.

Предлогот беше поднесен денеска од сојузот Заедно за Да, кои добија 62 места во 135-члениот локален парламент на изборите во минатиот месец, и од радикалната партија Кандидатура за народно единство кои добија 10 места.

Датум за гласање не е определен.

Во проектот се повикува парламентот да прифати до 30 дена закони кои ќе овозможат сегашната автономна провинција да пристапи кон прифаќање посебен устав, сопствен систем за социјално осигурување и сопствено министерствоз а финансии.

Шпанскиот премиер Маријано Рахој денеска изјави дека ќе ги искористи сите средства за зачувување на суверенитетот на Шпанија додавајќи дека одлука за независност на Каталонскиот парламент нема да има правен ефект.

Слични написи

hakerski napadi

Хакерски упад во безбедносниот софтвер CCleaner зарази 2 милиони компјутери

Повеќе од 2 милиони луѓе кои го спуштиле безбедносниот софтвер CCleaner ги заразиле своите компјутери …