петок , 22 септември 2017
Izjava Zaev 20102015 03

Заев: Осум часа се потрошија за „бомбите“, цензура и казни за новинари нема да дозволам

Izjava Zaev 20102015 03
Не можам да сфатам ниту јас, ниту нашиот преговарачки тим а верувам и нашата јавност, како на некој може да му е поважно од овие разговори да потроши за важноста за забрана на „бомбите“ од европската иднина на земјава и сите граѓани. Не можам да имам рационално објаснување дека не може да се постигне договор за едноставни работи и упорно да се купува врее. Остануваат уште 20 часа да се имплементира законот за специјален јавен обвинител и да се избере техничката влада за да се испочитуваат договорите од Пржино, изјави лидерот на СДСМ Зоран Заев, после средбата во резиденцијата на ЕУ во Скопје.


– Нема договор. Очекуваме реализација целосна на законот за специјален обвинител и секако реализација на договореното за организацијана влада. Има уште 20 часа за договор за едноставни работи, да се избере тимот на специјалниот обвинител и техничка влада, рече Заев.

Осум часа се потрошија за законот за „бомбите“ за да може да бидат казнувани медиумитеи да се воведе цензура. Нема да дозволиме воведување неевропски закони, тука беше главниот проблем и ветото на замениците министри. Се е едноставно. Ако нема договор ние нашите ставови јавно ќе ги кажеме. Нашата позиција е дека никаде во ЕУ не смее да има 5 години затвор за новинар или медиум ако објави материјал од „бомбите“ и е во спротивност со веропските вредности. Не можеме да се согласиме да бидат казнувани медиумите. Наместо да одеме кон ЕУ, ние се назадуваме, кажа Заев.

До кога да купуваме време, сега и овие 20 часа да ги купуваме? Не можам да дадам согласност да се казнуваат медиумите и тоа е апсолвирано прашање. Правото на вето е дефинирано во договорот, тогаш се изнајдоа формулации и ги има во протоколот од 15 јули. Што значи вето и за што се однесува, не треба посебна филозофија да се прецизираат ваквите работи.

Нерационалноста во однесувањето транспарентно ја посочувам. Ако се сака за 2 часа може да се постигне договор, 20 часа се премногу, рече Заев.

Слични написи

шамија

Омбудсман: На девојчињата во Охрид да им се дозволи со шамија да ја следат наставата

Народниот правобранител најостро ја осудува постапката на Министерството за образование, кое со испратениот допис  му …